fbpx

Welke zorgverzekering voor 2021 kan ik het beste kiezen?

BLOG GZVI ZORGVERZEKERING 2021

De jaarwisseling nadert. We zijn allemaal druk bezig met de laatste kerstontmoetingen en digitale eindejaar borrels. We bereidden ons voor op een vuurwerk vrije jaarwisseling en hopen dat 2021 het jaar is waarin we de COVID19 pandemie voorgoed achter ons laten en we elkaar weer kunnen echt omhelzen en ontmoeten! Door alle feestelijkheden zal je bijna vergeten dat je kan wisselen van zorgverzekering per 1 januari 2021! Grote kans dat je huidige verzekeringsmaatschappij de voorwaarden en premies heeft aangepast! Het is belangrijk om een verzekering te kiezen die echt aansluit bij je persoonlijke gezondheidssituatie. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens of kinderen, of gebruik structureel medicatie, of ben je chronisch ziek? Misschien hecht je veel waarde aan alternatieve geneeswijzen of/ en  ga je veel op reis.

 

In Nederland is iedere volwassene verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. De inhoud van basispakket is voor iedereen hetzelfde maar, de polisvoorwaarden kunnen wel verschillen en daarmee de hoogte van de maandelijkse premie. Iedereen heeft het verplichte eigen risico, voor 2021 is dat 385 euro. Het eigen risico wordt aangesproken zodra je zorgkosten maakt die vallen onder de dekking van de basisverzekering. Sommige zorgkosten zoals huisartszorg vallen buiten het eigen risico.
Met een aanvullende zorgverzekering worden zorgvormen die die niet in de basisverzekering vallen, zoals fysiotherapie vergoedt. Bij de keuze voor je aanvullende verzekering speelt je persoonlijke situatie een grote rol.
Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor een basisverzekering, zij mogen voor aanvullende pakketten wel extra voorwaarden stellen door een medische selectie. Dit geldt vooral voor meer uitgebreide pakketten.

 

Bij een zorgverzekeraar met vrije keus kies je zelf naar welke zorgaanbieder je gaat, je kosten worden gewoon vergoed. Dit heet een restitutiepolis. Je hoeft geen rekening te houden met de contracten tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar. Een combinatiepolis; lijkt heel erg op een restitutiepolis. Alleen verschilt de vrije zorgkeuze per zorgsoort. Zou kun je bijvoorbeeld wel naar alle ziekenhuizen toe, maar niet naar alle klinieken. In je zorgkeuze moet je dus een beetje rekening houden met de contracten van je zorgverzekeraar. Als je kiest voor een zorgaanbieder zonder contract, betaal je de rekening eerst zelf waarna je deze tot een maximaal tarief kan declareren bij je zorgverzekeraar.

Als je denkt in 2021 veel zorg nodig te hebben is een restitutie of combinatie polis in de meeste gevallen het voordeligst.

Natura polis & zorgverzekering 2021. Wanneer je een naturapolis of budgetpolis afsluit bij een zorgverzekeraar ben je niet helemaal vrij in de keuze van zorgaanbieder.  Je moet goed kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met zorgverleners heeft afgesloten. Als je naar een zorgverlener gaat die niet-gecontracteerd is, vergoedt de verzekeraar de rekening niet helemaal. Vaak moet je dan 20% van de kosten zelf betalen.  Gelukkig hebben de zorgverzekeraars met een naturapolis (!!) vaak een groot aantal contracten met zorgaanbieders. Het aantal contracten dat zorgverzekeraars met een budgetpolis, hebben met zorgaanbieders is veel kleiner(!!).

Vaak is de maandelijkse premie van een natura of budget polis lager dan bij een restitutie  of combinatie polis.

Ouder worden komt vaak met gebreken, zo gaan bijvoorbeeld ogen, oren of motoriek achteruit. Het kan dus voordelig zijn om een aanvullend pakket te kiezen voor een gehoor apparaat of bril. Ook fysiotherapie kan nuttig zijn. Toch is het voor ouderen niet altijd noodzakelijk om het meest uitgebreide pakket te kiezen. Soms is het voordeliger om zelf bij te dragen voor zorgkosten.

Wanneer je chronisch ziek bent wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent voor je zorg. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen, dus ook chronisch zieken te accepteren voor een basis verzekering. Voor een aanvullende verzekering kunnen echter wel toelatingscriteria zijn. Zorgverzekeraars vergoeden vanuit het basispakket verzorging of verpleging thuis. Wanneer je door je chronische ziekte een WLZ indicatie hebt, is het in de meeste gevallen overbodig om een aanvullende verzekering af te sluiten. Kosten zoals fysiotherapie, tandarts en logopedie worden namelijk vergoedt door de WLZ. Wanneer je chronisch ziek bent en een WLZ indicatie hebt, is het extra belangrijk om goed je zorgverzekering zorgvuldig te kiezen, en de zorgkosten die vergoed worden in aanvullende pakketten te vergelijken met de zorg waar je recht op hebt door je WLZ indicatie.

 

Veel gezinnen kiezen voor een verzekeraar voor het hele gezin. Maar als je partner andere gezondheidsbehoeften heeft als jij, is het slim om allebei een eigen verzekering te kiezen. Zo voorkom je dat een van jullie over of onder verzekerd is. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd voor het basispakket. Zij kunnen gebruik maken van aanvullende zorgvergoedingen als de ouder waarbij ze staan in geschreven aanvullend is verzekerd. Het is dus slim om je kind bij de ouder met het breedste aanvullende pakket bij te schrijven.

Als je zwanger bent of zwanger wil worden gaat er veel veranderen. Het is belangrijk dat je verzekering bij je blijft passen. Sommige zorgkosten rondom je zwangerschap worden vergoedt vanuit het basispakket, zoals verloskundige zorg. Hiervoor betaal je ook geen eigen bijdrage. Een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak wordt niet vergoedt uit het basispakket, wel in sommige aanvullende zorgpakketten. Net zoals bekkenfysio en de eigen bijdrage voor kraamzorg. Extra belangrijk om dus goed naar je zorgverzekeringspakket voor 2021 te kijken wanneer je een kinderwens hebt of al zwanger bent!

Jongeren zijn over het algemeen gezond en hebben weinig extra zorgkosten, de basisverzekering is vaak voldoende. Sommige aanvullende verzekeringen zijn toch nuttig, zoals tandzorg en buitenlanddekking. Vrouwen ouder dan 21 jaar krijgen geen vergoeding van anti-conceptie vanuit het basispakket, hiervoor kan je een aanvullende verzekering afsluiten.
Via de belastingdienst kan je vanaf je 18de verjaardag zorgtoeslag aanvragen, de belastingdienst toetst je hiervoor je inkomen.
Sommige zorgverzekeringen hebben korting voor jongeren. Als je verwacht in 2021 geen zorgkosten te maken, is het mogelijk om vrijwillig je eigen risico te verhogen, dan betaal je maandelijks minder premie maar op het moment dat je geen zorgkosten hebt een meer eigen risico.

RELATED

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. 

Voor meer informatie zie ons Privacystatement.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. 

Voor meer informatie zie ons Privacystatement.